Koiridemme salaperäiset katseet: mitä ne todella tarkoittavat?

Olemme kaikki kokeneet sen hetken, jolloin uskollinen nelijalkainen kumppanimme tuijottaa meitä, joskus jopa ilman näkyvää syytä. Vaikka se on luonnollinen puoli koiran käyttäytyminen, tämä kysymys kiehtoo usein omistajia: ”Miksi koirani tuijottaa minua? ”. Tässä artikkelissa tarkastelemme tämän ilmeen taustalla olevia eri syitä analysoimalla koiran kieltä sekä ihmisten ja koirien välisten suhteiden kehitystä.

Esi-isien perintö: sudet ja visuaalinen viestintä

Ensinnäkin on olennaista muistaa, että koirat ovat susien suoria jälkeläisiä, ja suuri osa niiden käyttäytymisestä on peräisin heidän villiisiltä esi-isiltä. Sudet, kuten nelijalkaiset ystävämme, ovat aina olleet sosiaalisia eläimiä, jotka kommunikoivat ensisijaisesti vartalonsa, erityisesti silmiensä, ilmeensä ja asennon kautta.

Tämä visuaalinen viestintä auttoi sitten ylläpitämään ryhmän yhteenkuuluvuutta. Koiraystävämme ovat siksi säilyttäneet osan tästä perinnöstä, minkä vuoksi yksinkertainen vilkaisu toistaa esi-isien vaistoja ja sillä on ratkaiseva rooli heidän vuorovaikutuksessaan ikätovereidensa ja ihmisten kanssa. Siksi koirasi katseella voi olla useita merkityksiä.

Lue myös:   Onko keittiössäsi paha haju? Nämä isoäidin vinkit pelastavat henkesi!
Koiridemme salaperäiset katseet: mitä ne todella tarkoittavat?
Koiridemme salaperäiset katseet: mitä ne todella tarkoittavat?

Katse ilmaista tunteita ja tarpeita

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi koira voi tuijottaa sinua, on kertoa tunteistaan ​​ja tarpeistaan. Esimerkiksi :

  • Huomiopyyntö : Koirasi saattaa yksinkertaisesti haluta saada huomiosi, pyytää halauksia tai muistuttaa, että on hänen kävelynsä aika.
  • Uteliaisuudesta : Koirat ovat uteliaita eläimiä, jotka tarkkailevat mielellään ympäristöään ja ympärillään olevia eläviä olentoja. Koirasi katsomassa sinua voi olla yksinkertainen havainto.
  • Huolesta : Ahdistunut tai stressaantunut koira tarkkailee omistajaansa tarkasti toivoen saavansa lohtua tai ymmärtävänsä mitä tapahtuu.
  • Alistumisesta : Jos katseeseen liittyy merkkejä, kuten alaslaskettu häntä tai huulten nuoleminen, se ilmaisee alistuvan asenteen sinua kohtaan.

Tietyt ulkoasut voivat kuitenkin heijastaa ongelmallisempia aikeita.

Pelko tai aggressio

Vaikka ilme on joskus vaaraton ja ilmeikäs, se voi myös olla provosoiva. Tietyissä tilanteissa koirasi voi katsoa sinua itsepintaisesti ja omaksua uhkaavan asennon (nykivät korvat, karvaiset karvat jne.). Nämä käytökset voivat johtua pelosta, ahdistuksesta, aggressiivisuudesta tai jopa käyttäytymishäiriöstä. Näissä tapauksissa on tärkeää ymmärtää tämän asenteen syyt ja kääntyä koirankoulutusasiantuntijan puoleen ratkaisujen löytämiseksi.

Lue myös:   5 helppoa ja tehokasta vinkkiä vatsan rasvan pudotukseen 40 vuoden jälkeen!

Tapa luoda yhteys ihmisiin

Ajan ja kesyttämisen myötä koirat ovat kehittäneet ainutlaatuisen suhteen ihmisiin. Tämä kyky luoda vahva side perustuu osittain heidän kykyynsä ymmärtää tunteitamme ja kehonkieltämme, mukaan lukien tietysti ulkonäkö. Koira on kehittänyt jopa ilmiön nimeltä ”distress look”, toisin sanoen katse, joka herättää ihmisissä empaattisen ja tukevan reaktion. Tämä ulkoasu vahvistaa sitten sidettä isännän ja hänen pentunsa välillä.

Yhteiset kiinnostuksen kohteet: Synkronointi ihmisten ja koirien välillä

Miho Nagasawan vuonna 2015 tekemä japanilainen tutkimus ehdottaa, että kun koirat tuijottavat pitkiä aikoja omistajiaan, se lisää oksitosiinipitoisuutta, joka tunnetaan myös ns. rakkaushormoni, molemmissa osapuolissa. Tämä luo hyveen ympyrän, jossa jokainen vahvistaa emotionaalista suhdetta ja kiintymystä. Siksi koirasi katse voi olla todellinen merkki kiintymyksestä ja yhteydestä sinun ja hänen välillään.

Erikoistilanteet, joissa sinun on tulkittava koirasi katse

Edellä mainittujen syiden lisäksi on tiettyjä tilanteita, jotka voivat selittää koirasi itsepintaisen katseen:

  • Uuden harjoituksen oppiminen : Jos koulutat koiraasi oppimaan uutta temppua tai tiettyä sääntöä, on täysin normaalia, että hän tuijottaa sinua ymmärtääkseen odotuksesi ja odottaa käskyjäsi.
  • Fyysinen epämukavuus : Koirasi itsepintainen katse voi joskus olla perusteltua fyysisellä epämukavuudella, jos esimerkiksi jokin häiritsee häntä tai aiheuttaa hänelle kipua. Tässä tapauksessa älä epäröi kääntyä eläinlääkärin puoleen tarkistaaksesi, että kaikki on kunnossa.
Lue myös:   3 tehokasta kotitekoista ainesosaa, jotka puhdistavat ikkunasi ja tekevät niistä kimaltelevia

Koiraystävämme ulkonäkö ei ole läheskään vaaraton. Ilmaisevatko ne tunteitaan tai tarpeitaan, provosoivat meitä tai päinvastoin vahvistavatko emotionaalista sidettämme, ne paljastavat monimutkaisuuden ja älykkyyden, joka tekee ihmisen ja koiran välisen suhteen rikkaaksi. Opi tulkitsemaan koirasi katse, jotta ymmärrät paremmin hänen motiivinsa ja vahvistat siten sidettäsi!

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Koiridemme salaperäiset katseet: mitä ne todella tarkoittavat?