Lannoita kahvinporolla: nämä kasvit eivät pidä tästä kotihoidosta ollenkaan

THE kahvinpurut on yleinen kotilääke kasvien ja maaperän lannoitukseen. Se sisältää runsaasti typpeä, fosforia ja kaliumia, joten se näyttää olevan ihanteellinen ratkaisu puutarhureille, jotka haluavat parantaa kasvintuotantoaan. On kuitenkin tärkeää tietää kasvien erityiset maut ja tarpeet ennen tämän menetelmän soveltamista. Todellakin, jotkut niistä reagoivat huonosti kahvinporojen happamuuteen tai suolapitoisuuteen tai jopa molempiin. Keskustellaan siitä, mitkä kasvit eivät pidä tästä luonnollisesta lannoitteesta.

Kahviporoille herkät pensaat

Mitä tulee pensaat, useat lajit ovat vastenmielisiä kahvinporoja kohtaan. Sinun tulee siksi välttää tätä lannoitusmenetelmää, jos puutarhassasi on seuraavan tyyppisiä pensaita:

  • Azaleat : Nämä kauniit kukat ovat erittäin herkkiä maaperän pH:n muutoksille ja pitävät hieman happamasta ympäristöstä. Kahvinporojen toistuva käyttö voi haitata niiden kasvua ja muuttaa niiden eloisia värejä.
  • Rhododendronit : Kuten atsaleat, ne pitävät hieman happamasta pH:sta ja voivat aiheuttaa ongelmia, jos maaperä muuttuu liian happamaksi kahvinporista.
  • Kameliat : Ne vaativat myös hieman hapanta maaperää normaaliin, terveeseen kasvuun. Joten kahvinporojen ripotteleminen liian usein voi vahingoittaa näitä kasveja.
Lue myös:   Nautinto ja laihdutus: 3 talven gourmet-reseptiä vatsarasvan sulattamiseen

Yleisesti ottaen tarkkaile pensaitasi huolellisesti ennen kahvinporojen levittämistä lannoitteeksi, sillä näille herkille lajeille on muitakin luonnollisia ravintolähteitä, jotka sopivat paremmin.

Lannoita kahvinporolla: nämä kasvit eivät pidä tästä kotihoidosta ollenkaan
Lannoita kahvinporolla: nämä kasvit eivät pidä tästä kotihoidosta ollenkaan

Vihannekset, jotka eivät sovi yhteen kahvinporojen kanssa

THE vihannekset ovat toinen ryhmä kasveja, jotka reagoivat eri tavalla kahvinporolannoitukseen. Tässä on joitain vihanneksia, jotka eivät pidä tästä lannoitteesta ollenkaan:

  • Tomaatit : Vaikka tomaatit tarvitsevat typpeä kasvaakseen, ne ovat erityisen herkkiä kahvinporojen suolapitoisuudelle. Liiallinen suola maaperässä voi aiheuttaa lehtien kuihtumista ja heikentää merkittävästi hedelmien laatua.
  • Chili paprikat : Paprikat ovat yksi niistä vihanneksista, jotka eivät pidä kahvinporista kovinkaan paljon. Ongelma liittyy pääasiassa typpipitoisuuteen, joka liian korkeana edistää liiallista kasvullista kehitystä hedelmän kustannuksella.
  • Kurkut : Kurkut ovat myös herkkiä typen yliruokintaan, varsinkin nuorena. Liiallinen typpi voi johtaa viivästymiseen ja hedelmien laadun heikkenemiseen.

Niille vihanneksille, jotka suosivat vähemmän happamia olosuhteita tai joilla on erityistarpeita, on suositeltavaa käyttää muita menetelmiä maaperän lannoitusta varten, kuten kompostointia tai orgaanisia lannoitteita, jotka on erityisesti suunniteltu kullekin kasvityypille.

Lue myös:   5 helppoa ja tehokasta vinkkiä vatsan rasvan pudotukseen 40 vuoden jälkeen!

Karvaat yrtit vs. kahvinporot

Mitä tulee yrttejäjotkut niistä sietävät kahvinporojen happamuutta, kun taas toiset reagoivat siihen melko huonosti:

  • Persilja : Suosituimmista aromaattisista yrteistä löytyy persilja. Se on kuitenkin yksi niistä kasveista, jotka eivät siedä kahvinporoja lannoitteena. Tämän ainesosan happamuus ja suolapitoisuus voivat vaikuttaa sen kehitykseen.
  • Tilli : Tilli, jota käytetään usein erottuvan maun vuoksi erilaisissa ruoissa, ei yleensä pidä liian typpipitoisista maaperistä, mikä aiheuttaa varsien liioiteltua venymistä ja sen rakenteen heikkenemistä.

On tärkeää huomata, että eri yrttilajikkeilla on omat maaperä- ja valaistusvaatimukset. Siksi on suositeltavaa tutkia heidän erityistarpeensa ennen kuin päätät kokeilla kahvinporoja lannoitteena.

Huonekasvit eivät halua käsitellä kahvinporoja

Niin yllättävältä kuin se saattaakin näyttää, jotkut sisäkasvit eivät pidä ollenkaan siitä, että heitä lannoitetaan kahvinporolla:

  • Dracaenas : Dracaenoita arvostetaan niiden helppohoitoisuuden ja graafisen ulkonäön vuoksi. He kuitenkin suosivat melko neutraalia tai lievästi emäksistä maaperää. Kahvinporojen happamuus voi aiheuttaa näille kasveille kasvuhäiriöitä tai jopa lehtien putoamisen.
  • Orkideat : Tietyt orkidealajit sietävät lievästi hapanta maaperää, mutta kahvinporojen käyttöä lannoitteena ei useinkaan suositella, koska ne ovat herkkiä tämän syötteen aiheuttamille suoloille.
Lue myös:   3 tehokasta kotitekoista ainesosaa, jotka puhdistavat ikkunasi ja tekevät niistä kimaltelevia

Jälleen on tärkeää tuntea kasvisi ja tutkia niiden yhteensopivuutta kahvinporojen kanssa ennen kuin yrität kokeilla tätä lannoitusmenetelmää.

Tarkista aina yhteensopivuus ennen kahvinporojen käyttöä

Viime kädessä on tärkeää muistaa, että kahvinpurut sillä on varmasti etuja luonnollisena lannoitteena, mutta se ei sovi kaikille kasvit ja lajit. Kun pidät mielessä kunkin kasvin mieltymykset maaperän ja ravinnetasapainon suhteen, voit valita lannoitusmenetelmän, joka sopii parhaiten puutarhaasi tai sisätilojen viheralueeseen.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Lannoita kahvinporolla: nämä kasvit eivät pidä tästä kotihoidosta ollenkaan