Orkidean juuret: nyt on ihanteellinen aika leikata ne!

THE orkideat ovat huonekasveja, joita arvostetaan niiden eksoottisen kauneuden ja vaihtelevien värien vuoksi. Ne vaativat kuitenkin huoltoa ja erityistä huomiota houkuttelevan ulkonäön säilyttämiseksi. Yksi tärkeimmistä vaiheista näiden kasvien hoidossa on karsiminen juuret. Tästä artikkelista löydät eri vaiheet, joita sinun on noudatettava, sekä ihanteellinen aika orkidean juurien leikkaamiseen.

Syitä orkidean juurien leikkaamiseen

Ajan myötä orkideoiden juuret voivat tulla liian pitkiksi, vaurioitua tai mätä. Ne vaativat sitten asianmukaista leikkausta kasvin hyvän terveyden ja kehityksen varmistamiseksi. Useat syyt oikeuttavat tämän toimenpiteen:

 • Edistä tervettä kasvua: Poistamalla kuolleet tai vahingoittuneet juuret annat terveille uusille juurille kehittyä kunnolla.
 • Rajoita sotkua: Leikkaamattomat juuret voivat helposti sotkeutua ja haitata kasvin juurijärjestelmän kunnollista kehitystä.
 • Vahvista ankkurointia ruukkuun: Hyvin hoidetut juuret omaava orkidea hyötyy paremmasta tuesta ruukussaan.
Lue myös:   5 helppoa ja tehokasta vinkkiä vatsan rasvan pudotukseen 40 vuoden jälkeen!

Milloin orkidean juuret pitäisi leikata?

On parasta leikata orkideoiden juuret, kun ne ovat sisällä lepoaika, eli kukkien putoamisen ja uuden kasvun alkamisen välillä. Tämä antaa kasville riittävästi aikaa toipua ennen seuraavaa kukintaa. Suurimmalle osalle orkideoista tämä ajanjakso on yleensä muutama viikko sen jälkeen, kun kasvi on lopettanut kukinnan. On kuitenkin tärkeää kunnioittaa kullekin orkidealajille ominaisia ​​jaksoja.

Phalaenopsis:

Phalaenopsis-orkideoita pidetään pisimpään kukkivina orkideoina. Ne ovat hedelmällisiä noin 3 kuukautta vuodessa. Muun ajan he omistautuvat vegetatiiviselle kehitykselle. Ihanteellinen aika näiden orkideoiden juurien leikkaamiseen on siis maalis-toukokuussa, kukinnan jälkeisenä vaiheena.

Dendrobiumit:

Dendrobiumit ovat yksi niistä orkideoista, joilla on jatkuva kasvusykli unetuoilla, joiden aikana voit leikata juuria. Nämä tauot ovat pääasiassa vuodenaikojen vaihteluissa (kevät ja syksy), mutta myös talven lopussa.

Orkidean juuret: nyt on ihanteellinen aika leikata ne!
Orkidean juuret: nyt on ihanteellinen aika leikata ne!

Käytännössä: kuinka leikata orkideoiden juuret oikein?

On tärkeää noudattaa muutamia vaiheita, jotta orkideoiden juuret leikataan turvallisesti ja vältetään kasvin vahingoittuminen:

 1. Orkidean purkaminen: Poista kasvi varovasti ruukusta päästäksesi käsiksi juurille.
 2. Tarkista juuret: Tutki huolellisesti kaikki juuret ja etsi kuolleita tai vahingoittuneita. Terveet juuret ovat yleensä vihreitä vaaleanharmaisiin, kun taas vaurioituneet juuret ovat pehmeitä, ruskeita tai mustia.
 3. Steriloi sakset: Estä taudin leviäminen kasvien välillä varmistamalla, että sakset ovat puhtaita ja steriloituja alkoholilla.
 4. Juuren koko: Leikkaa vaurioituneet juuret varovasti pois, varo vahingoittamasta terveitä juuria. Älä epäröi tehdä suurempaa kokoa, orkidean juuristo tukee tätä toimintaa erittäin hyvin.
 5. Istuta uudelleen: Aseta orkideasi takaisin ruukkuun, ihanteellisesti uuden, orkideoille ominaisen substraatin kanssa varmistaaksesi optimaalisen kasvun.
Lue myös:   Nautinto ja laihdutus: 3 talven gourmet-reseptiä vatsarasvan sulattamiseen

Parhaat käytännöt orkideoiden terveenä pitämiseen

Orkideoiden juurien säännöllisen karsimisen lisäksi tässä on muutamia vinkkejä niiden kauneuden säilyttämiseen ja terveen kasvun ylläpitämiseen:

 • Kastelu: Noudata kullekin orkidealajille sovitettua kasteluaikataulua. Yleensä viikoittainen kastelu riittää.
 • Auringonpaiste: Aseta orkideasi valoisaan paikkaan, jossa ei ole suoraa auringonvaloa, mikä voi polttaa lehtiä.
 • Lannoitus: Lisää orkideoille ominaista lannoitetta kahden tai kolmen kastelun välein kasvukauden aikana.

Seuraamalla näitä ohjeita tiedät nyt, milloin ja miten orkideojesi juuret leikataan hyvän terveyden ja optimaalisen pitkäikäisyyden varmistamiseksi.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Orkidean juuret: nyt on ihanteellinen aika leikata ne!