Orkideoiden hoito: pitäisikö ruukusta tulevat juuret leikata?

Kun on kyse orkidean hoidosta, yksi usein esiin tulevista kysymyksistä on, kuinka käsitellä ruukusta ulkonevia juuria. Nämä ylimääräiset juuret voivat yllättää ja herättää kysymyksiä niiden vaikutuksesta kasvin kehitykseen. Tässä artikkelissa käsitellään erilaisia ​​näkökohtia, jotka liittyvät säiliöstä nousevien orkideoiden juuriin, ja selitetään, pitäisikö suojelijoidensa hyvinvoinnista huolissaan olevien puutarhureiden leikata ne.

Juurten roolin ymmärtäminen orkideoissa

Aiheen ymmärtämiseksi paremmin ja oikeiden hoitopäätösten tekemiseksi on tärkeää ymmärtää juurten rooli orkideoissa. Vaikka nämä maanalaiset elimet ankkuroivat pääasiassa maaperään ja imevät ravinteita useimmissa maakasveissa, niillä on myös erityisiä tehtäviä epifyyttilajeissa, kuten tietyissä orkideoissa. Löydämme erityisesti:

 • siellä pitotoimintojolloin juuret voivat kiinnittää kasvin tukevasti tukeen (puu, kivi jne.)
 • Rooliveden ja ravinteiden kerääjävarmistettu velamenin ansiosta, monikerroksinen tuppi, joka ympäröi kaikkia juuria
 • Toiminto hengitysvelamenissa olevien stomaatien ansiosta, jotka helpottavat kaasunvaihtoa juuren pinnan läpi ja hapen saantia
 • Tiedekunta fotosynteesiVaikka se on rajoitettua, sen tarjoavat muutamat klorofyllisolut, jotka sisältyvät velamenin rakenteen sisäisiin ilmatiloihin.
Lue myös:   Pilates ja litteä vatsa: 5 yksinkertaista harjoitusta vatsan rasvan pudottamiseksi alle 15 minuutissa päivässä

Näiden erityispiirteiden ymmärtäminen antaa meille mahdollisuuden ymmärtää tarkemmin, kuinka meidän on hallittava orkideojemme ylimääräisiä juuria.

Orkideoiden hoito – pitäisikö ruukusta tulevat juuret leikata?
Orkideoiden hoito – pitäisikö ruukusta tulevat juuret leikata?

Tarkkaile juuria seurataksesi orkidean terveyttä

Ensin juuret tulevat ulos ruukusta eivät aiheuta välitöntä vaaraa tai suurta ongelmaa kasville. Päinvastoin, ne voivat olla voimakkaan ja dynaamisen kasvun sekä hyvän kasvullisen tasapainon indikaattori. On myös suositeltavaa seurata juurien kehitystä säännöllisin väliajoin, jotta voidaan havaita niiden yleisilmeen kehitys ja havaita kaikki epäilyttävät merkit, jotka todennäköisesti viittaavat lois- tai sieni-Fsongicide-tartuntaan.

Tapoja arvioida juurien terveyttä:

 • Vihreät ja kiinteät juuret : Tämä on yleensä merkki hyvästä terveydestä; juuret pystyvät siten täyttämään olennaiset tehtävänsä.
 • Ruskeat, pehmeät juuret : Tämä saattaa heijastaa mätää tai liiallista kosteutta; Tässä tapauksessa korjaavat toimenpiteet ovat välttämättömiä (kastelun vaihtaminen, alustan vaihto jne.).
 • Valkoiset, terävät juuret : Veden puute on luultavasti syynä; Siksi on tärkeää tarkistaa kastelumenetelmä tämän puutteen kompensoimiseksi.
 • Juureissa on mustia pilkkuja tai valkoisia/harmahtavaa olkikuormitusta : Nämä merkit voivat viitata sieni-infektioon tai loishyökkäykseen; sen jälkeen on tarpeen puhdistaa juuret huolellisesti ja käsitellä sopivalla tuotteella.
Lue myös:   3 tehokasta kotitekoista ainesosaa, jotka puhdistavat ikkunasi ja tekevät niistä kimaltelevia

Lyhyesti sanottuna on tärkeää seurata ruukusta nousevien juurien kuntoa säännöllisesti, jotta mahdolliset häiriöt havaitaan nopeasti.

Pitäisikö meidän leikata ulkonevat juuret?

Kun on todettu, että nämä juuret eivät aiheuta toimintahäiriöitä ja että ne voivat esiintyä yhdessä muiden kasvuelinten kanssa, jotkut ihmiset haluaisivat kuitenkin poistaa ne olennaisesti esteettisistä syistä. Vastaus tähän kysymykseen:

Leikkaa juuret: kyllä, jos ne ovat sairaita tai kuolleita!

Kuten aiemmin mainittiin, juuret, joissa on ruskea väri ja pehmeä ulkonäkö, voivat viitata ruukussa olevan veden ylimäärään tai infektioon. Tässä tapauksessa niiden leikkaaminen on hyväksyttävääosoittaen varovaisuutta ja herkkyyttä, jotta se ei vahingoita kasvia.

 • Käytä puhdasta, terävää leikkaustyökalua (oksasakset, sakset jne.)
 • Leikkaa juuri kohdasta, jossa se liittyy terveeseen velameniin
 • Käytä erityistä fungisidiä tulevien infektioiden estämiseksi

Leikkaa juuret: ei, jos ne ovat terveitä!

Mitä tulee terveisiin, elinvoimaisiin juuriin, jotka vain työntyvät ulos ruukusta, niitä ei tarvitse leikata. Niiden läsnäolo ei yleensä vaikuta orkidean kasvuun tai kukintaan, päinvastoin. Toisaalta koko kasvi voidaan istuttaa hieman isompaan astiaan, jolloin kasvullisille rakenteille saadaan enemmän tilaa ja resursseja.

Lue myös:   Nautinto ja laihdutus: 3 talven gourmet-reseptiä vatsarasvan sulattamiseen

Pidä orkideasi hyvää huolta alusta alkaen

Sen sijaan, että keskittyisi pelkästään ruukun ulkopuolella olevien juurien kohtaloon, paras hoitostrategia sisältää kokonaisvaltaisen lähestymistavan, jonka tarkoituksena on tarjota orkidealle kaikki sen kasvun ja terveyden kannalta välttämättömät olosuhteet. Tämä koskee erityisesti:

 • Kirkas valotus ilman suoraa auringonvaloa
 • Kohtuullinen kastelu, joka on mukautettu lajin erityistarpeisiin
 • Ilmastetun ja valuvan alustan valinta
 • Säännöllinen tarjonta sopivia lannoitteita orkideoille
 • Juurien ja muiden kasvuelinten (lehdet, varret, kukat jne.) laadun säännöllinen tarkastus

Noudattamalla näitä olennaisia ​​huoltoperiaatteita on vähemmän huolta, leikataanko ruukusta tulevat juuret vai ei!

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Orkideoiden hoito: pitäisikö ruukusta tulevat juuret leikata?