Pienennä sähkölaskuasi helposti irrottamalla energiaa kuluttavat kodin laitteet

Kodin energiankulutus muodostaa merkittävän osan budjetistamme. Siksi on tärkeää löytää tehokkaita tapoja pienentää sähkölaskuamme. Yksi yksinkertaisimmista ja usein huomiotta jäävistä tavoista on irrottaa tietyt virtaa kuluttavat laitteet, kun et käytä niitä. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia näistä laitteista ja jaamme vinkkejä energian säästämiseen ja kulujen vähentämiseen.

Laitteet lepotilassa

Monet sähkölaitteet kuluttavat edelleen energiaa, vaikka ne olisivat sammutettuja tai valmiustilassa. Irrottamalla nämä laitteet voit säästää merkittävästi sähkölaskussasi. Tässä on esimerkkejä laitteista, jotka kuluttavat virtaa valmiustilassa:

 • Televisiot
 • Tietokoneet
 • Videopelikonsolit
 • Matkapuhelinlaturit ja muut elektroniset laitteet
 • Mikroaaltouuni
 • Kahvinkeittimet
 • Äänijärjestelmät

Ottamalla tapana irrottaa nämä laitteet pistorasiasta, kun et käytä niitä, voit vähentää merkittävästi energiankulutustasi ja sähkölaskuasi.

Pienennä sähkölaskuasi helposti irrottamalla energiaa kuluttavat kodin laitteet
Pienennä sähkölaskuasi helposti irrottamalla energiaa kuluttavat kodin laitteet

Lämmitys- ja ilmastointilaitteet

Lämmitys- ja jäähdytyslaitteet ovat kotisi suurimpia energiankuluttajia. On tärkeää säännellä niiden käyttöä tarpeettoman ylikulutuksen välttämiseksi.

Lue myös:   5 helppoa ja tehokasta vinkkiä vatsan rasvan pudotukseen 40 vuoden jälkeen!

Sähköpatterit

Jos käytät sähkölämmittimiä, on suositeltavaa sammuttaa ne, kun poistut huoneesta tai kun sinun ei tarvitse lämmittää kotiasi. Vältä myös niiden käyttöä päälämmönlähteenä talvella, koska ne kuluttavat paljon energiaa. Valitse sen sijaan keskitetty ja hyvin eristetty lämmitysjärjestelmä.

Ilmastointilaitteet

Säästä energiaa kesällä asettamalla ilmastointilaitteesi kohtuulliseen lämpötilaan ja sammuttamalla se, kun poistut huoneesta. Muista puhdistaa suodattimet säännöllisesti varmistaaksesi optimaalisen toiminnan ja rajoittaaksesi energiankulutusta.

Kodin valaistus

Valaistus muodostaa myös merkittävän osan kodin energiankulutuksesta. Tässä muutamia vinkkejä kulutuksen optimoimiseksi:

 • Valitse LED-lamput: ne kuluttavat jopa 90 % vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput ja niillä on paljon pidempi käyttöikä.
 • Sammuta aina valot, kun poistut huoneesta.
 • Käytä ajastimia tai liiketunnistimia sytyttääksesi valot automaattisesti tarvittaessa välttäen niiden jättämistä päälle tarpeettomasti.

Kodinkoneet

Keittiössäsi on todennäköisesti suurin osa energiaa kuluttavista laitteistasi. Näin voit optimoida niiden käytön:

Lue myös:   Pilates ja litteä vatsa: 5 yksinkertaista harjoitusta vatsan rasvan pudottamiseksi alle 15 minuutissa päivässä

Jääkaapit ja pakastimet

Varmista, että asetat jääkaappien ja pakastimien lämpötilan sopivalle tasolle: 3–5 °C jääkaapin ja -18 °C pakastin. Tarkista myös, että tiivisteet ovat hyvässä kunnossa ja puhdista säännöllisesti yksikön takana olevat patterit, jotta ne eivät tukkeudu ja kuluta enemmän energiaa.

Astianpesukoneet ja pesukoneet

Valitse astianpesukoneellesi ja pyykinpesukoneellesi lyhyet, taloudelliset pesuohjelmat ja käytä näitä laitteita vain, kun olet täynnä. Valitse lisäksi energiatehokkaat laitteet (A+++-merkillä).

Uunit ja liesi

Esilämmitä uunisi ja liesitasi varten vain tarvittaessa ja avaa luukku mahdollisimman vähän kypsennyksen aikana. Käytä keittotasoissa kattiloita ja pannuja, jotka vastaavat polttimien kokoa tarpeettoman energianhukan välttämiseksi.

Eristys ja energianhallinta

Jos haluat mennä pidemmälle energiansäästössäsi, harkitse myös:

 • Tarkista kotisi eristys: huono eristys aiheuttaa merkittäviä lämpöhäviöitä ja lisää sähkölaskuasi.
 • Asenna ohjelmoitava termostaatti: sen avulla voit automaattisesti hallita kotisi lämpötilaa aikataulujen ja tarpeidesi mukaan.
 • Luo kodin automaatiojärjestelmä, jonka avulla voit hallita ja optimoida elektroniikkalaitteiden käyttöä kotonasi.
Lue myös:   Onko keittiössäsi paha haju? Nämä isoäidin vinkit pelastavat henkesi!

Lyhyesti sanottuna sähkölaskun pienentäminen edellyttää ensisijaisesti hyvien tapojen omaksumista ja sähkölaitteiden käytön optimointia. Älä epäröi toteuttaa näitä yksinkertaisia ​​vinkkejä tehdäksesi tästä prosessista helpompaa ja säästääksesi rahaa pitkällä aikavälillä.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Pienennä sähkölaskuasi helposti irrottamalla energiaa kuluttavat kodin laitteet