Salaisuudet, joiden avulla saat orkideosi kestämään eliniän: rehevyys taattu!

Orkideat ovat arvostetuimpia ja viehättävimpiä kukkia eksoottisen kauneutensa ja eloisten väriensä ansiosta. Niillä on kuitenkin myös maine, että niitä on vaikea ylläpitää ja ne eivät kestä kauan. Muutamilla asianmukaisilla vinkeillä ja tekniikoilla voit kuitenkin varmistaa näiden upeiden kasvien pitkäikäisyyden säilyttäen samalla niiden rehevyyden.

Oikean orkidealajikkeen valinta

Ensinnäkin on tärkeää valita kotiisi ja puutarhanhoitotaitosi parhaiten sopiva orkidealajike. Orkidealajeja on tuhansia, mutta jotkin ovat vähemmän monimutkaisia ​​kasvattaa ja hoitaa päivittäin.

 • Phalaenopsis: Tämä orkidea on yksi suosituimmista ja helppohoitoisimmista. Se voi elää useita vuosia vähäisellä huollolla.
 • Cymbidium: Se sopii hyvin lauhkeaan ilmastoon ja kestää jopa suhteellisen alhaisia ​​lämpötiloja talvella.
 • Dendrobium: Tämä lajike kestää hyvin lämpötilan ja kosteuden vaihteluita.
 • Paphiopedilum: Tämän tyyppinen orkidea arvostaa varjoisia ja kosteaa ympäristöä, sopii erinomaisesti verannalle tai ikkunalaudalle asennettavaksi.
Salaisuudet, joiden avulla saat orkideosi kestämään eliniän: rehevyys taattu!
Salaisuudet, joiden avulla saat orkideosi kestämään eliniän: rehevyys taattu!

Hyvä sijainti on ratkaisevan tärkeä

Orkideat ovat epifyyttisiä kasveja, mikä tarkoittaa, että ne kasvavat yleensä muissa kasveissa maaperän sijaan. Siksi he tarvitsevat erityisen ympäristön menestyäkseen.

 • Valo: Orkideat arvostavat epäsuoraa, vaimeaa valoa. Joten vältä laittamasta niitä suoraan auringonpaisteeseen, koska se voi polttaa niiden herkät lehdet.
 • Lämpötila: Useimmat orkideat pitävät huonelämpötilasta 18-24 °C. Jotkut lajikkeet sietävät hieman alhaisempia lämpötiloja yöllä, mutta yleensä suositellaan lämpötilan pitämistä tasaisena.
 • Kosteus: Orkideat pitävät noin 60-70 %:n kosteustasosta. Voit ylläpitää tätä kosteutta asettamalla kattilan vesihelmillä täytetylle tarjottimelle tai käyttämällä ilmankostutinta.
 • Ilmanvaihto : Säännöllinen ilmankierto estää sairauksien ilmaantumista ja varmistaa veden hyvän haihtumisen kastelun jälkeen.
Lue myös:   Nautinto ja laihdutus: 3 talven gourmet-reseptiä vatsarasvan sulattamiseen

Substraatin valinta

Orkideat tarvitsevat erityisen substraatin, joka eroaa tavallisesta maaperästä. Valitse erikoissekoitus, joka on valmistettu männyn kuoresta, sfagnum sammalta, perliitistä ja puuhiilestä.

Kastelu: harvemmin, mutta syvästi

Orkideoiden kastelu on yksi näiden kasvien ystävien tärkeimmistä huolenaiheista. Todellakin, Riittämätön kastelu on usein syynä taudin tai epätyydyttävän kukinnan syyksi.

 • Määrä: Kastele orkideoitasi kohtuullisesti; Liian paljon vettä voi aiheuttaa juurimätä, kun taas liian vähän vettä voi aiheuttaa lehtien ja kukkien kuivumista. Tarvittava vesimäärä riippuu ruukun koosta ja orkidean lajikkeesta.
 • Taajuus: Yleensä orkideoita tarvitsee kastella vain kerran viikossa talvella ja kahdesti viikossa kesällä. Alustan kosteustaso on kuitenkin tarkistettava säännöllisesti ennen uutta kastelua.
 • Menetelmä: Jos haluat kastella orkideoitasi, upota ruukku vedellä täytettyyn astiaan noin 10 minuutiksi ja anna sen valua hyvin ennen kuin asetat sen alkuperäiseen paikkaansa. Voit myös sumuttaa juuret vesisuihkulla.
Lue myös:   Pilates ja litteä vatsa: 5 yksinkertaista harjoitusta vatsan rasvan pudottamiseksi alle 15 minuutissa päivässä

Mukauta kastelu vuodenaikojen ja orkideoiden elinkaaren mukaan

On tärkeää mukauttaa kastelu vuodenaikojen mukaan, koska orkideoiden vedentarve vaihtelee ympäri vuoden. Kesällä, kun päivät ovat pitkiä, ne tarvitsevat enemmän vettä kompensoimaan lisääntynyttä haihtumista. Talvella lyhennetyllä päivän pituudella veden tarve on pienempi.

Kiinnitä huomiota myös orkideasi elinkaareen: Tietenkin se tarvitsee hieman vähemmän vettä, kun se ei ole kukinnan aikana.

Säännöllinen huolto ja lannoitus

Lopuksi on tärkeää huolehtia orkideoistasi ja tarjota niille ravinteita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen oikein.

 • Koko : Leikkaa kuolleita tai vahingoittuneita osia säännöllisesti, jotta kasvi voi keskittää energiansa terveisiin osiin.
 • Lannoitus: Anna orkideoillesi erityistä lannoitetta, joka on laimennettu puoleen suositellusta pitoisuudesta, kahden viikon välein niiden kasvuvaiheessa ja kerran kuukaudessa lepotilan aikana.
 • Uudelleenistutus: Orkideat tulee istuttaa uudelleen noin kahden vuoden välein, kun alusta alkaa hajota ja juuret tarvitsevat enemmän tilaa kehittyäkseen.
Lue myös:   5 helppoa ja tehokasta vinkkiä vatsan rasvan pudotukseen 40 vuoden jälkeen!

Noudattamalla näitä vinkkejä ja huomioimalla orkideojesi erityistarpeet voit nauttia kasveista, jotka ovat jatkuvasti reheviä ja pitkäikäisiä. Älä epäröi jakaa näitä vinkkejä muiden orkideoiden ystävien kanssa edistääksesi näiden upeiden kukkien onnellisuutta!

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Salaisuudet, joiden avulla saat orkideosi kestämään eliniän: rehevyys taattu!