Tiedätkö nämä 5 hajua, joita kissat vihaavat yli kaiken?

Uskollisten kissokumppaniemme hajuuniversumi on hyvin erilainen kuin meidän. Itse asiassa kissan nenässä on noin 200 miljoonaa hajureseptoria, kun taas ihmisellä niitä on noin 5 miljoonaa. Tämän seurauksena hän voi olla erityisen herkkä tietyille hajuille, joita pidämme miellyttävinä tai vaarattomina. Ja näiden hajujen tunteminen voi auttaa varmistamaan kissasi hyvinvoinnin. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 5 hajua, joita kissat yleensä vihaavat.

1. Sitrushedelmät: sitruunan ja karvasappelsiinin välissä, kissoilla ei ole pakopaikkaa

Tärkein syy, miksi kissat ovat niin vastustuskykyisiä sitrushedelmien tuoksut johtuu niiden kemiallisesta koostumuksesta. Tämäntyyppiset hedelmät yhdistävät usein useita haihtuvia yhdisteitä, joista joidenkin tiedetään ärsyttävän eläinten hengitysteitä. Näitä ovat terpeenit, joita on suuria määriä sitruunan tai appelsiinin kuoressa. Näyttää siltä, ​​että kissaeläimet ovat erityisen herkkiä taustalla oleville hajumolekyylien seoksille, vaikka niitä ei havaitse oma hajujärjestelmämme.

Lue myös:   Nautinto ja laihdutus: 3 talven gourmet-reseptiä vatsarasvan sulattamiseen

2. Aromaattiset yrtit: sade heidän paraatissaan

Tietyt ruoanlaitossa laajasti käytetyt kasvit voivat myös aiheuttaa epämukavuutta seuralaisillemme. Esimerkiksi monet kissat vaivautuvat tietyistä aromaattisista yrteistä, kuten mintusta tai rosmariinista. Reaktio, joka osittain johtuisi voimakkaan hajuisia kemiallisia yhdisteitä tämän tyyppisen kasvin vapauttama. Lyhyesti sanottuna, jos pidät pienistä sisäistutuksista, on parempi suosia sellaisia, jotka eivät mausta ympäristöäsi liikaa.

Tiedätkö nämä 5 hajua, joita kissat vihaavat yli kaiken?
Tiedätkö nämä 5 hajua, joita kissat vihaavat yli kaiken?

Minttu: voimakas tuoksu, rajoitettu vetovoima

Yleisesti uskotaan, että kaikki kissaeläimet pitävät ehdottomasti tästä vihreästä ja tuoksuvasta kasvista. Todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen: jos jotkut todella arvostavat näitä tuoksuja, ne eivät edusta enemmistöä. Usein peläten mintun hajumolekyylien aiheuttamaa pistelyä monet eläimet siirtyvät vaistomaisesti pois siitä.

Timjami ja eukalyptus: liian voimakas tuoksu kissan herkille limakalvoille

Ironista kyllä, tämä koskee myös tiettyjä yrttejä, jotka tunnetaan terapeuttisesta käytöstään ihmisillä. Eteeriset timjami- ja eukalyptusöljyt, jotka ovat erityisen arvostettuja niiden turvotusta vähentävistä ominaisuuksistaan, voivat itse asiassa aiheuttaa huomattavaa ärsytystä kissojen ylähengitystieissä. Tästä syystä meidän on oltava varovaisia ​​käyttämään näitä tuotteita kohtuudella, jotta emme vahingoittaisi kissaystäviemme mukavuutta.

Lue myös:   Pilates ja litteä vatsa: 5 yksinkertaista harjoitusta vatsan rasvan pudottamiseksi alle 15 minuutissa päivässä

3. Kukat ja hajustekasvit

Aivan kuten ihmisille, tietyt kukat ja kasvit voivat aiheuttaa kissoissa epämukavuutta tai jopa suvaitsemattomuutta. Niiden lajien joukossa, jotka tunnetaan niistä huumaava hajulöydämme erityisesti:

  • jasmiini,
  • laventeli,
  • geranium,
  • ylang-ylang,
  • ruusu.

Silti hienovarainen ja miellyttävä omalle nenällemme näiden kasvien tuoksu voi osoittautua sietämättömäksi sellaisen eläimen mittakaavassa, jonka hajukyvyt ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin meillä. Vaikka se merkitsisikin valitsemista hitaan ja kivuliaan myrkytyksen varmistamisen tai vähemmän hajuisten lajien suosimisen välillä, on varmaa, että kumppanisi tekisi valintansa nopeasti!

4. Etikka ja muut happamat aineet

Viimeinen elementti, jota kannattaa kiertää: etikka! Hapan ja haihtuva nestemäinen ruoka, se vapauttaa lukuisia hajuisia orgaanisia molekyylejä ympäröivään ilmaan. Kun kissa hengittää ne, ne aiheuttavat välittömästi sen nenän limakalvojen epämiellyttävän supistumisen. Jos tämä reaktio on normaali, toisaalta kissalle lisätty kipu muuttaa tilanteen nopeasti koettelemukseksi.

Lue myös:   Onko keittiössäsi paha haju? Nämä isoäidin vinkit pelastavat henkesi!

5. Hajuvedet ja ilmanraikastimet

Lopuksi viimeinen sudenkuoppa, joka on vältettävä: kemialliset tuotteet, jotka on tarkoitettu peittämään tai neutraloimaan tiettyjä hajuja. Sisustushajuvedet, hajunpoistosuihkeet tai jopa desinfiointiaineet voivat siten osoittautua erityisen hyödyllisiksi haitallista eläimesi hyvinvoinnille. Tämä on kuitenkin olennainen näkökohta, joka on otettava huomioon, kun jaat asuintilan kissan kanssa: sen hajuherkkyyttä kunnioittaen, mikä ei suinkaan ole triviaalia sen elämänlaadun kannalta.

Lyhyesti sanottuna, jos tietyt kriteerit ovat välttämättömiä kissojen ja ihmisten harmonisen avoliiton takaamiseksi, emme saa laiminlyödä näitä muutamia hajuisia puolia uskollisten kissakuvereiden päivittäisessä hoidossa.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Tiedätkö nämä 5 hajua, joita kissat vihaavat yli kaiken?