Viivyttelyn hallinta: 7 todella tehokasta vinkkiä vihdoin ryhtymiseen!

Viivyttely on ongelma, jonka monet ihmiset kohtaavat jokapäiväisessä elämässään. Kyse on siitä, että lykkäät aina huomiseen sen, mitä voit tehdä tänään, ja tällä voi olla haitallisia seurauksia ajanhallintaan ja itsetuntoon. Tässä on 7 vinkkiä, jotka auttavat sinua vihdoin ryhtymään toimiin ja voittamaan viivyttelyn.

1. Tee realistinen luettelo tehtävistäsi

Aloita tekemällä luettelo kaikista asioista, jotka sinun on tehtävä, on välttämätöntä järjestää aikasi paremmin. Mutta ole varovainen, ei riitä, että luet vain kaikki mieleesi tulevat tehtävät: Yritä sen sijaan keskittyä olennaiseen ja määrittää, mitkä ovat ensisijaiset toimet.

Miksi realistinen lista?

Koska on yleistä, että kaikki halutaan saavuttaa yhdessä päivässä, mutta tämä ei usein ole mahdollista. Liian kiireinen lista voi olla masentava ja johtaa viivyttelyyn. Ole siis rehellinen itsellesi ja yhdistä vain se, minkä olet varma pystyväsi tekemään.

Lue myös:   Tässä on mitä tarkoittaa nukkuminen kädet ristissä, uniasiantuntijoiden mukaan
Viivyttelyn hallinta: 7 todella tehokasta vinkkiä vihdoin ryhtymiseen!
Viivyttelyn hallinta: 7 todella tehokasta vinkkiä vihdoin ryhtymiseen!

2. Järjestä Pomodoro-menetelmällä

Pomodoro-tekniikka on yksinkertainen ja tehokas tapa jakaa työaikasi useisiin ”Pomodoroksi” kutsuttuihin intervalleihin. Pomodoro kestää tyypillisesti 25 minuuttia ja sitä seuraa 5 minuutin tauko. Neljän Pomodoron jälkeen voit pitää pidemmän 15-30 minuutin tauon.

Mitkä ovat tämän menetelmän edut?

  • Sen avulla voit keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan välttäen viivyttelyä.
  • Säännölliset tauot lisäävät energiatasoa ja vähentävät stressiä.
  • Pomodoro-menetelmä parantaa ajanhallintaa ja välttää tunnetta, että kaikki tekemisissä on ylikuormittu.

3. Osaa sanoa ”ei” häiriötekijöille

Viivyttelyn torjumiseksi on ratkaisevan tärkeää poistaa ympärilläsi olevat häiriötekijät. Muista, että jokainen sosiaaliseen mediaan tai television katseluun käytetty sekunti viivyttää entisestään suunniteltuja tehtäviäsi.

Kuinka vastustaa häiriötekijöitä?

Aseta tietyt ajat sähköpostien ja ilmoitusten tarkistamiseen, niin älä katso niitä näiden paikkojen ulkopuolella. Samoin siirrä älypuhelimesi pois työtilasta ja laita se äänettömään tilaan, jotta se ei kiinnitä huomiotasi tarpeettomasti.

Lue myös:   Tässä on mitä tarkoittaa nukkuminen kädet ristissä, uniasiantuntijoiden mukaan

4. Aseta selkeät, mitattavissa olevat tavoitteet

Jos haluat lopettaa viivyttelyn periksi, on tärkeää asettaa erityisiä tavoitteita ja tietää, miksi tavoittelet niitä. Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit ”Haluan laihtua”, valitse yksityiskohtaisempi ja realistisempi versio, kuten ”Haluan laihtua 5 kiloa 3 kuukaudessa harjoittelemalla 30 minuuttia päivässä.”

5. Keskity yhteen tehtävään kerrallaan

Moniajo voi antaa sinulle illuusion tehokkaasta työstä, mutta todellisuudessa se johtaa usein huonoihin tuloksiin ja henkisen uupumuksen tunteisiin. Viivyttelyn torjumiseksi on tärkeää keskittyä täysin yhteen toimintaan ennen kuin siirryt seuraavaan.

6. Palkitse itsesi jokaisen suoritetun tehtävän jälkeen

Pysyäksesi motivoituneena ja välttääksesi viivyttelyn luo palkkiojärjestelmä, joka seuraa edistymistäsi. Kun olet suorittanut tehtävän, pidä pieni tauko tehdäksesi jotain, josta pidät: suosikkisarjasi jakson katsominen, palan suklaa syöminen tai ulos meno raitista ilmaa ovat kaikki mahdollisia vaihtoehtoja.

Lue myös:   Tässä on mitä tarkoittaa nukkuminen kädet ristissä, uniasiantuntijoiden mukaan

7. Älä ole liian ankara itsellesi

Lopuksi on tärkeää tunnustaa, että emme ole koneita ja että väsymys, stressi tai henkilökohtaiset ongelmat voivat joskus vaikuttaa suorituskykyymme. Kun näin tapahtuu, älä tuomitse itseäsi automaattisesti epäonnistumiseen, vaan yritä ymmärtää tilanne ja syyt tähän taantumiseen. Joissakin tapauksissa on tarpeen mukauttaa aikatauluasi tai tarkistaa tavoitteitasi, jotta voit olla tehokkaampi tulevaisuudessa.

Näiden 7 todella tehokkaan vinkin avulla sinun pitäisi pystyä voittamaan viivyttely ja lopulta ryhtyä toimiin. Pidä kiinni ja ennen kaikkea älä unohda juhlia jokaista pientä saavutusta menestyksen tiellä!

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Psykologia » Viivyttelyn hallinta: 7 todella tehokasta vinkkiä vihdoin ryhtymiseen!